Biuro Obsługi Klienta: 17 772-88-10 smartphone kom: 723-979-411

Przepisy

Zawijańce francuskie z kiełbasianką

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ulubione suszone zioła

Przygotowanie:
Cebule drobno pokroić i i zeszklić na maśle,dodać kiełbasiankę, całość wymieszać i podgrzewać przez ok 10 min. Wystudzonym mięsnym farszem smarować płaty ciasta, zawinąć w rulon. Kroić plastry grubości ok 1.5 cm. Układać na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionymi suszonymi ziołami. Piec w piekarniku, według przepisu na opakowaniu z ciasta francuskiego.

Tortilla meksykańska z kiełbasianką

Składniki:

  • 1 op. placków tortilla
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • ½ puszki fasoli czerwonej (200g)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • keczup lub inny ulubiony sos

Przygotowanie:
Na patelni podgrzać kiełbasiankę dodać przecier pomidorowy, odsączoną mieszankę meksykańską i czerwona fasolę. Całość podgrzać na małym ogniu ok.10min.Placki tortilli podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, następnie rozłożyć farsz, posypać cebulką i sałatą polać ulubionym sosem i mocno zawinąć.

Spaghetti z Kiełbasianką

Składniki:

  • 1 op. makaronu spaghetti
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżki keczupu
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki . Całość dusić na małym ogniu ok.10min. Dodać kiełbasiankę i podgrzewać przez 5 min. Doprawić keczupem, ziołami,cukrem, solą i pieprzem. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i podawać z sosem.

Lasagne z Kiełbasianką

Składniki:

  • 1 op. makaronu lasagne
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • 6 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szkl. wody
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kiełbasiankę i chwile podgrzewać. Dodać pomidory, keczup, bazylie, oregano , cukier. Wlać wodę , doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 3 min do połączenia składników.
W wysmarowanej tłuszczem formie układać na przemian warstwami surowy makaron, sos, makaron, sos, do wyczerpania składników. Przykryć folia i zapiekać w rozgrzanym do 170ºC piekarniku przez 40 min. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem.

Ryż z warzywami i kiełbasianką

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu białego
  • 500 g (duży słoik) kiełbasianki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać marchewkę startą na grubych oczkach. Warzywa dusić do miękkości na małym ogniu. Na koniec dodać kielbasianke i ryż, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Do potrawy można dodać inne ulubione warzywa np. paprykę, kukurydzę.

Szybkie gołabki z kiełbsianką

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
  • 1 duża kapusta pekińska lub włoska
  • 500 g (duży słoik) kiełbasianki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać kiełbasiankę i podgrzewać ok 5 min. Na koniec dodać ryż i wymieszać całość, doprawiając solą i pieprzem. Liście kapusty bez twardych końcówek sparzyć wrzątkiem. Zawijać farsz ryżowo-mięsny formując gołąbki. Zapiekać w wysmarowanej tłuszczem formie ok 40 min. w temp. 180 ºC .Podawać z ulubionym sosem.

Krokiety ze słodką kapustą i kiełbasianką

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
  • 500g(duży słoik) kiełbasianki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Panierka:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie:
Ciasto: Mleko i pozostałe składniki zamieszać mikserem. Na rozgrzanej patelni smażyć nalesniki. Farsz: Kapustę pokroić i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 15min. Wystudzić. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać kiełbasiankę i wystudzoną kapustę, Doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzać przez 2 min. tylko do połączenia składników. Naleśniki nadziewać farszem, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej następnie podsmażać z każdej strony do zarumienienia.

Łazanki z kiełbasianką

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu (200g)
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 500g ( duży słoik) kiełbasianki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dwukrotnie przepłukaną kapustę ugotować w wodzie do miękkości (ok 20 min. ).Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę i kiełbasiankę. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić do smaku.

Zapiekanki z kiełbasianką

Składniki:

  • Ulubione pieczywo do zapiekanek ( ok. 4 -5 dużych kromek)
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • ok. 12 sztuk pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyzka masła
  • świeży szczypiorek
  • 5 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki i lekko podsmażyć. Na kromkach pieczywa układać kiełbasiankę i cebulę z pieczarkami. Na wierzchu ułożyć pomidorki i delikatnie posypać ulubionym startym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać max. 7 min. w temp. 170ºC. Gotowe zapiekanki dekorować świeżym szczypiorkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasianką

Składniki:

  • Ziemniaki ok. 12 sztuk
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • 1 łyżka masła
  • duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5 szkl. mleka
  • ząbek czosnku
  • bułka tarta do posypania

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości. Rozgnieść na puree, dodać mleko, masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i chwile podsmażyć. Do cebuli i marchewki dodać kielbasiankę, przecier pomidorowy, zamieszać i podgrzać. Na koniec doprawić do smaku. Cały farsz mięsny przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć puree ziemniaczane i delikatnie posypać bułką tartą . Zapiekać bez przykrycia w piekarniku aż do zarumienienia ok. 15 min w temp 180 º C.

Papryka faszerowana z kiełbasianką

Składniki:

  • 4-5 szt. papryki
  • 2 woreczki ryżu
  • 500g (duży słoik) kiełbasianki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 12 pieczarek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu z kiełbasianki . Dodać drobno pokrojone pieczarki, całość chwile smażyć. Dodać kiełbasianke, czosnek i ryż. Całość wymieszać dokładnie i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Nadziewać farszem ryżowo-mięsnym. Zapiekać w piekarniku ok. 40 min w temp 180 º C. Zamiast papryki można użyć cukinii.

Kapuśniaczki z kiełbasianką

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Farsz:
  • 500g kapusty kiszonej
  • 500g (duzy słoik) kiełbasianki
  • 1 cebula
  • 1 grzybek suszony
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko do smarowania
  • kminek lub sezam do posypania

Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, 2 łyżki mąki i zamieszać. Odczekać ok. 10min tak aby ,,ruszyły''.Margarynę rozpuścić, dodać drożdże, żółtka, jajko, sól i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Dwukrotnie przepłukana kapustę ugotować w wodzie z suszonym grzybkiem do miękkości (ok. 20 min.). Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle i dodać kiełbasiankę. Wystudzoną kapustę drobno pokroić i połączyć z podsmażona kiełbasianką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta układać farsz (ok. 1/3) zawinąć w rulon i odciąć od reszty ciasta. Powstały wałek pokroić na kawałki długości ok.4cm. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować roztrzepanym jajkiem,posypać kminkiem i piec ok. 20 min. w temp. 180ºC.