Składniki:
Przygotowanie:
Cebule drobno pokroić i i zeszklić na maśle,dodać kiełbasiankę, całość wymieszać i podgrzewać przez ok 10 min. Wystudzonym mięsnym farszem smarować płaty ciasta, zawinąć w rulon. Kroić plastry grubości ok 1.5 cm. Układać na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionymi suszonymi ziołami. Piec w piekarniku, według przepisu na opakowaniu z ciasta francuskiego.
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni podgrzać kiełbasiankę dodać przecier pomidorowy, odsączoną mieszankę meksykańską i czerwona fasolę. Całość podgrzać na małym ogniu ok.10min.Placki tortilli podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, następnie rozłożyć farsz, posypać cebulką i sałatą polać ulubionym sosem i mocno zawinąć.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki . Całość dusić na małym ogniu ok.10min. Dodać kiełbasiankę i podgrzewać przez 5 min. Doprawić keczupem, ziołami,cukrem, solą i pieprzem. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i podawać z sosem.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kiełbasiankę i chwile podgrzewać. Dodać pomidory, keczup, bazylie, oregano , cukier. Wlać wodę , doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 3 min do połączenia składników.
W wysmarowanej tłuszczem formie układać na przemian warstwami surowy makaron, sos, makaron, sos, do wyczerpania składników. Przykryć folia i zapiekać w rozgrzanym do 170ºC piekarniku przez 40 min. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać marchewkę startą na grubych oczkach. Warzywa dusić do miękkości na małym ogniu. Na koniec dodać kielbasianke i ryż, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać solo lub z ulubionym sosem. Do potrawy można dodać inne ulubione warzywa np. paprykę, kukurydzę.
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać kiełbasiankę i podgrzewać ok 5 min. Na koniec dodać ryż i wymieszać całość, doprawiając solą i pieprzem.
Liście kapusty bez twardych końcówek sparzyć wrzątkiem. Zawijać farsz ryżowo-mięsny formując gołąbki. Zapiekać w wysmarowanej tłuszczem formie ok 40 min. w temp. 180 ºC .Podawać z ulubionym sosem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasto: Mleko i pozostałe składniki zamieszać mikserem. Na rozgrzanej patelni smażyć nalesniki.
Farsz: Kapustę pokroić i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 15min. Wystudzić. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać kiełbasiankę i wystudzoną kapustę, Doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzać przez 2 min. tylko do połączenia składników.
Naleśniki nadziewać farszem, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej następnie podsmażać z każdej strony do zarumienienia.
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Dwukrotnie przepłukaną kapustę ugotować w wodzie do miękkości (ok 20 min. ).Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę i kiełbasiankę. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić do smaku.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki i lekko podsmażyć. Na kromkach pieczywa układać kiełbasiankę i cebulę z pieczarkami. Na wierzchu ułożyć pomidorki i delikatnie posypać ulubionym startym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać max. 7 min. w temp. 170ºC. Gotowe zapiekanki dekorować świeżym szczypiorkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości. Rozgnieść na puree, dodać mleko, masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i chwile podsmażyć. Do cebuli i marchewki dodać kielbasiankę, przecier pomidorowy, zamieszać i podgrzać. Na koniec doprawić do smaku.
Cały farsz mięsny przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć puree ziemniaczane i delikatnie posypać bułką tartą . Zapiekać bez przykrycia w piekarniku aż do zarumienienia ok. 15 min w temp 180 º C.
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu z kiełbasianki . Dodać drobno pokrojone pieczarki, całość chwile smażyć. Dodać kiełbasianke, czosnek i ryż. Całość wymieszać dokładnie i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Nadziewać farszem ryżowo-mięsnym. Zapiekać w piekarniku ok. 40 min w temp 180 º C.
Zamiast papryki można użyć cukinii.
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, 2 łyżki mąki i zamieszać. Odczekać ok. 10min tak aby ,,ruszyły''.Margarynę rozpuścić, dodać drożdże, żółtka, jajko, sól i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Dwukrotnie przepłukana kapustę ugotować w wodzie z suszonym grzybkiem do miękkości (ok. 20 min.). Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle i dodać kiełbasiankę. Wystudzoną kapustę drobno pokroić i połączyć z podsmażona kiełbasianką.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta układać farsz (ok. 1/3) zawinąć w rulon i odciąć od reszty ciasta. Powstały wałek pokroić na kawałki długości ok.4cm. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować roztrzepanym jajkiem,posypać kminkiem i piec ok. 20 min. w temp. 180ºC.